Tulityökortti
Hanki tai uusi tulityökortti – se osoittaa voimassa olevan pätevyyden tulitöiden tekemiseen ja tulityöluvan antamiseen. Turvatuli järjestää tulityökorttikoulutuksia sekä kaikille avoimina että yrityksen omina ryhmäkoulutuksina. Ryhmäkoulutuksia järjestetään koko Suomessa ja ne ovat saatavilla myös englanniksi ja italiaksi.
Tulityöt ja tulityöpätevyys
Tulityöpätevyys vaaditaan, kun tehdään tulitöitä vakuutetussa kohteessa tilapäisellä tulityöpaikalla. Tilapäisellä tulityöpaikalla jokaisella tulityöntekijällä on oltava tulityöpätevyyden osoittava, voimassa oleva tulityökortti ja kirjallinen määräaikainen tulityölupa. Luvassa määritellään tulityön kesto ja siihen osallistuvat henkilöt sekä työhön liittyvät vaarat ja tarvittavat suojaustoimenpiteet. Myös luvan myöntäjä tarvitsee voimassa olevan tulityökortin.
Tulityöt ovat töitä, joissa syntyy palovaaraa ja kipinöitä, tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi kaasu- ja kaarihitsaus, poltto- ja kaarileikkaus, laikkaleikkaus ja metallien hiontahitsaus.
Vakituinen tulityöpaikka on paloturvallisuusvaatimusten mukainen tulitöiden tekemiseen suunniteltu ja tarkoitettu tila, jossa palovaaralliset työt voidaan suorittaa turvallisesti. Tilapäisiä tulityöpaikkoja ovat puolestaan kaikki muut kuin vakituiset tulityöpaikat. Tyypillisesti niitä syntyy esimerkiksi rakentamisessa, erilaisissa asennustöissä, autojen korjauksessa sekä teollisuuden huolto- ja ylläpitotöissä.
Tulityökorttikoulutus antaa pätevyyden tulitöiden tekemiseen ja tulityöluvan myöntämiseen
Tulityökorttikoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät tulitöitä tilapäisellä tulityöpaikalla tai jotka myöntävät tulityöluvan. Turvatulen tulityökorttikoulutus on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:n hyväksymä tulityökoulutus eli tulitöiden turvallisuustutkinto. Koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta saa SPEK:n hyväksymän, 5 vuotta voimassa olevan tulityökortin.
Koulutuksella varmistetaan, että tulityöntekijällä ja tulityöluvan myöntäjällä on riittävä tieto tulityöturvallisuudesta.
Koulutukseen sisältyy teorian lisäksi käytännön alkusammutus- ja suojausharjoittelua. Tulityökorttikurssilla käydään läpi mm. tulityön perusteet ja vaihtoehtoiset työmenetelmät, säännökset, eri toimijoiden roolit ja vastuut, sekä vaaratekijät, palojen ehkäiseminen ja toiminta onnettomuustilanteissa.
Tulityökorttikoulutuksen tavoitteet
- opit ennaltaehkäisemään tulityöonnettomuuksia
- tunnet tulitöiden suojeluohjeen, ohjaavan lainsäädännön ja tulityöstandardien merkityksen
- tunnet eri toimijoiden vastuut
- tiedät vaarojen selvitykseen ja arvioitiin liittyvät toimenpiteet
- tiedät ennakkosuunnittelun ja tulityöluvan merkityksen
- osaat tehdä tulityöt turvallisesti
Tulityökortin voimassaolo
Koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta saa tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta. Se oikeuttaa myöntämään tulityöluvan ja tekemään sekä ”perinteisiä” että katto- ja vedeneristysalan tulitöitä. Vuodesta 2016 lähtien tulityökorttikoulutus on sisältänyt myös katto- ja vedeneristysalan tulityökorttikoulutuksen, eikä erillistä kattotulityökorttia enää tarvita.
Suomalainen kortti hyväksytään myös Norjassa ja Tanskassa. Ruotsin tulityökoulutus uudistui heinäkuussa 2023, eikä tämän jälkeen Suomessa myönnetty kortti ole Ruotsissa enää pätevä.
Järjestämme koulutuksia suomeksi sekä englanniksi, italiaksi ja tarvittaessa myös muilla kielillä tulkkauksen avulla. Kurssisisältö vastaa suomenkielistä sisältöä. Englanninkielisen koulutusesittelyn löydät täältä.
Traficom-merkintä:
Koulutuksen kesto:
Koulutus on kestoltaan 8 oppituntia ja koulutus tapahtuu asiakkaan omissa tiloissa.
Koulutusaika:
klo 8.00-16.00
Ryhmäkoko:
maks. 20 henkilöä
Sisältö:
Koulutus sisältää tulitöiden teoriaa, käytännön harjoituksia sekä kokeen, jonka hyväksytystä suorittamisesta myönnetään tulityökortti.
- Yhteinen työpaikka
- Vastuut ja velvollisuudet
- Tulityövaarojen tunnistaminen
- Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä
- Turvatoimet eri toimintaympäristöissä
- Toiminta onnettomuustilanteessa
- Alkusammutusharjoitus
- Koe, kysymysten käsittely ja kurssin päättäminen
Kouluttajat:
Kouluttaja on pelastusalan ammattilainen yli 40 vuoden kokemuksella ja hänellä on yli 30 vuoden kokemus tulityökoulutuksesta.
Räätälöinti:
Tulityökorttikoulutus on saatavilla myös englanniksi ja italiaksi. Koulutus voidaan järjestää TT-Turvatulen varaamassa koulutustilassa, siihen voidaan lisätä asiakkaan haluama tarjoilu ja se voidaan järjestää myös viikonloppuisin tai iltaisin.
Usein kysytyt kysymykset
Kauanko tulityökortti on voimassa? Mistä voimassaolon voi tarkistaa?
Kortti on voimassa 5 vuotta suoritusajankohdasta. Tämän jälkeen sen voi uusia uudella koulutuksella.
Jos kortti on kadonnut, SPEK:n palvelusta voi tarkistaa sen voimassaolon ja tilata uuden. Kortin voi myös ladata puhelimeen SPEK:n ja Työturvallisuuskeskuksen yhteisessä Korttitieto-sovelluksessa. Sovellus löytyy puhelimen sovelluskaupasta.
Mitä hyötyä tulityökoulutuksesta on?
Koulutuksen ansiosta tulitöistä aiheutuvien onnettomuuksien ja tulipalojen määrä on vähentynyt merkittävästi. On arvioitu, että ennen tulityökoulutusten käynnistymistä vuonna 1988, lähes 40 % Suomen suurpaloista aiheutui tulitöistä. Onnettomuuksien ja tulipalojen määrä on nykyään vain murto-osa lähtötilanteesta, ja koulutuksen merkitystä kehityksessä pidetään erittäin tärkeänä.
Koulutus lisää tietoisuutta tulityön aiheuttamista riskeistä ja auttaa ennaltaehkäisemään tulityöonnettomuuksia. Käytännön harjoitukset tukevat annettua teoriaopetusta.
Työnantajalla on lakisääteinen velvoite varmistaa, että työntekijät on perehdytetty ja koulutettu asianmukaisesti. Tulityöturvallisuutta koskevat useat lainsäädännön säädökset, määräykset ja ohjeet, ja tulityökoulutus on suunniteltu vastaamaan näitä. Lisäksi vakuutusyhtiöiden suojeluohjeet edellyttävät, että jokaisen tulitöiden kanssa tekemisissä olevan on tiedettävä, miten työt tehdään turvallisesti.
Onko tulityökortti pakollinen?
Tulityökorttia ei tarvita, jos tulityö tapahtuu vakituisella tulityöpaikalla, eli paloturvallisuusvaatimusten mukaisessa tulitöiden tekemiseen varatussa tilassa, tai vakuuttamattomissa kohteissa. Sitä ei myöskään tarvita silloin, jos työssä käytetään palovaarattomia työmenetelmiä tai jos tulityö tapahtuu ei-ammattimaisesti yksityishenkilönä, esimerkiksi harrastuksen yhteydessä.
Traficom-merkintä:
Koulutuksen kesto:
Koulutus on kestoltaan 8 oppituntia ja koulutus tapahtuu asiakkaan omissa tiloissa.
Koulutusaika:
klo 8.00-16.00
Ryhmäkoko:
maks. 20 henkilöä
Koulutuksen sisältö:
Koulutus sisältää tulitöiden teoriaa, käytännön harjoituksia sekä kokeen, jonka hyväksytystä suorittamisesta myönnetään tulityökortti.
- Yhteinen työpaikka
- Vastuut ja velvollisuudet
- Tulityövaarojen tunnistaminen
- Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä
- Turvatoimet eri toimintaympäristöissä
- Toiminta onnettomuustilanteessa
- Alkusammutusharjoitus
- Koe, kysymysten käsittely ja kurssin päättäminen
Kouluttajat:
Kouluttaja on pelastusalan ammattilainen yli 40 vuoden kokemuksella ja hänellä on yli 30 vuoden kokemus tulityökoulutuksesta.
Koulutuksen hinta:
Avoimet läsnäolokoulutukset
Turvatuli järjestää avoimia läsnäolokoulutuksia Oulun, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella. Koulutuksiin kuuluvat tulityökortti-, työturvallisuuskortti-, alkusammutus- ja ensiapukoulutukset sekä ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivät. Tutustu tulossa oleviin koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan.
Katso avoimet koulutukset